Et lys i mørket

Cathérine Naabeau ved Mor-barn-Centrets ambulance

16.08.2017

Det er svært at forestille sig en mere udsat position end at være et lille barn eller en fødende kvinde i verdens fattigste land, Centralafrika. Jordemoder og centerleder Cathèrine Naabeau besøger Danmark for at give os et unikt indblik i en hverdag med fødende kvinder, vaccinationer af børn og ekstrem fattigdom.

Det sker, når hun tirsdag den 19. september besøger kirkehuset i Vamdrup fra kl. 19.00-21.30. Cathèrine taler fransk men bliver oversat til dansk.

Mor-barn-centeret i Centralafrikanske Republik er et lys i mørket i et land, hvor brutale konflikter i flere år har gjort en normal hverdag meget vanskelig. Trods de vanskelige forhold sikrer Mor-barn-centeret hver eneste dag, at kvinder føder under trygge forhold, at børn vaccineres og at patienter behandles for malaria og andre sygdomme.

Mor-barn-centeret ligger langt ude i bushen. Rebeller har hærget området flere gange, og den i forvejen ekstremt fattige befolkning har svært ved at betale for fødsler og behandlinger.

Mor-barn-Centerets dygtige leder gennem 18 år, jordemoder Cathèrine Naabeau, besøger i september måned Danmark for at give os et unikt indblik i en hverdag med fødende kvinder, vaccinationer af børn og ekstrem fattigdom.

Fakta
- I starten af 1990’erne begyndte den danske organisation Mission Afrika med støtte fra Danida at opføre Mor-barn-centeret i Centralafrikanske Republik
- Centeret betjener årligt ca. 50.000 mennesker
- På en måned bliver ca. 7.500 børn vaccineret, 200 deltager i kurser om sundhed og hygiejne og 21 mødre føder under trygge forhold
- Centeret fungerer som en mindre hospital men må ikke udføre operationer fordi der ingen læger er tilknyttet.
- Cathèrine er selv mor til 4 børn - og har været leder på Centeret i 18 år
- Vamdrup og Hjarup kirker støttede Centeret i 2014-2015 med ca. 25.000 kr.